Sztuka w wydaniu spożywczym

Sztuka w wydaniu spożywczym

Gdyby zrobić ranking krajów, gdzie robi się najlepsze jedzenie na świecie, Grecja z pewnością znalazłaby się na podium. Niestety żadne, nawet najlepsze znajdujące się w Polsce restauracje greckie nie dostarczą tak fantastycznych i niezapomnianych doznań smakowych, jakie zapewni nam miejscowa kuchnia grecka. Jeśli więc wierzymy w twierdzenie, że przez żołądek można dostać się do czyjegoś serca, powinniśmy czym prędzej wybrać się na co najmniej kilkudniowy wyjazd do Grecji. Niezależnie od tego, czy wybierzemy jedną ze stu sześćdziesięciu wysp czy raczej zdecydujemy się na Grecję kontynentalną, z pewnością przeżyjemy kulinarną przygodę naszego życia. Kuchnia oparta na oliwkach w każdej możliwej postaci, świeżych pomidorach, liściach winorośli, bazylii, baraninie i rybach zmiękczyłaby nawet serce z kamienia. Będąc w Grecji koniecznie należy spróbować takich potraw jak dolmades (niewielkie „gołąbki” w liściach winorośli z ryżem i mięsem), filo (cienkie ciasto), gyros (mięso opiekane na ruszcie), melizanosalata (pasta z bakłażanów), musaka (jedyna w swoim rodzaju zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażana, ziemniaków, sosu pomidorowego i beszamelu), pastitsio (podobna do musaki ale z makaronem), skordalia, souvlaki (szaszłyk z mięs) czy youvarlakia (pulpety mięsne w sosie cytrynowo-jajecznym). Żeby to wszystko przetrawić warto sięgnąć po jedno z greckich win lub mrożone ouzo, słynną na całym świecie grecką wódkę.